LB°24 Om

Luleåbiennalens historia

Fotodokumentation från multikonstföreställningen 'Eldens Dröm', Luleå ARcTic Festival, 1996. Foto: Dan Lestander & Ricky Sandberg.

Luleåbiennalen är en internationell konstbiennal som tar plats i de nordligaste delarna av Sverige. Luleåbiennalen har organiserats i Norrbotten sedan 1991, och är Skandinaviens äldsta konstbiennal.

Luleåbiennalen initierades 1991 av konstnärsgruppen KILen, som drev biennalen fram till 2013. Sedan 2018 drivs Luleåbiennalen av Konstfrämjandet, med ambitionen om att presentera konst i hela Norrbottensregionen.

Arkiv

I vårt arkiv här på hemsidan arbetar vi sedan 2023 med att dokumentera och katalogisera samtliga tidigare upplagor av biennalen.

Bilden ovan är en fotodokumentation från Eldens Dröm – en multikonstföreställning på is som var en del av Luleåbiennalen 1996 – Luleå ARcTic Festival. Föreställningen handlar om omöjlig förälskelse mellan en eldslåga och en snöflinga. Det var mycket kallt i Luleå när föreställningen uppfördes, och målet om att få publiken att fälla en tår – som på grund av kylan skulle bli till is – förverkligades.

Eldens dröm skrevs av Dan Lestander och Ricky Sandberg och framfördes av konståkarna Therese Ring och Alexander Majorov.