LB°24 Om

Verdde

Verdde är en nomadisk konstinstitution som genom samtidskonsten verkar för att synliggöra urfolket samerna. 2024 inleddes ett samarbete mellan Verdde och Luleåbiennalen som resulterat i ett kontinuerligt arbete kring kulturell hållbarhet inom biennalen.

Verdde uppmärksammar hur det samiska är en pågående del av tillvaron i hela Norrbotten och därför ska inkluderas och synliggöras som en naturlig och återkommande del i hela regionen. Istället för att utgå från en permanent plats flyttar Verdde in hos befintliga organisationer, som helt eller delvis saknar samisk kompetens, för att tillföra perspektiv som ofta förbises i den utåtriktade verksamheten och i de interna arbetsmetoderna. Genom Verdde främjas långsiktig och hållbar utveckling för de samiska utövarna, den norrbottniska publiken och regionens aktörer genom ett arbete som bidrar till fler positiva samtal, förståelse och utbyten kring köksbord, i arbetsplatsernas fikarum och i beslutsfattarnas kontor.

Sedan 2024 är Verdde ett permanent inslag på Luleåbiennalen, genom verket hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands av duojar Tilde-Ristin Kuoljok. Verket, som alltid ska inkluderas i det interna arbetet och synliggöras i biennalens genomförande, är en påminnelse om den samiska närvaron i Julevu Luleå och Norrbotten.

“Verket är en önskan och en påminnelse till Luleå från Badjelánnda. De två är syskonplatser direkt sammanlänkade genom Julevädno (Luleåälven). Att Luleå är östliga vinterbetesmarker har glömts bort. Länken som funnits mellan platserna har bytts ut mot en malmbana, som ändrar perspektiven och placerar Luleå i syd.”

– Tilde-Ristin Kuoljok

Tilde-Ristin Kuoljok, hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands, 2024, Konsthallen Kulturens Hus, Luleå. Foto: Simon Eliasson

Möjligheten att permanent involvera Kuoljoks verk i Luleåbiennalens ramverk har bidragit till ett arbete som främjar kulturell hållbarhet inom biennalens organisation och det fortsatta konstnärliga arbetet.

Verdde inleddes 2023 i de nordligaste av de svenska delarna av Sápmi. Institutionen har initierats av Maria Svonni som leder verksamheten tillsammans med Rámavuol Elle Bigge / Ellen B. Dalbakk.

Läs mer om Verdde här.

Med stöd av Svenska Postkodsstiftelsen och Region Norrbotten.

Läs mer om Verdde här.

Med stöd av Postkodsstiftelsen och Region Norrbotten.