LB°24 Nyheter

Move Sirdde Flytta – Ny barnbok om Kirunas stadsomvandling

Utdrag ur boken Move Sirdde Flytta av Aria Lee, 2024.

Projektet I Händelsernas Centrum, en del av Luleåbiennalen 2024, presenterar en ny barnbok som behandlar barns relation till pågående stadsomvandlingar.

Till följd av den industriella omställningen genomgår Kiruna en betydande omvandling som aktualiserar frågor om våra livsmiljöer och vikten av ett levande konst- och kulturliv. Med projektet I Händelsernas Centrum utforskar Konstfrämjandet Norrbotten hur gemensamt tänkande och skapande kan bidra till positiva förändringar i våra offentliga rum.

Förutom tre nya konstverk i det offentliga rummet består projektet av ett samarbete med utbildningen Child Culture Design vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK-Valand). Tillsammans med studenterna genomfördes under våren 2024 pedagogiska och medskapande aktiviteter tillsammans med barn och unga i Kiruna. Slutligen producerade en av studenterna, Aria Lee, även en barnbok, utifrån dialog och workshops med barnen som deltog under vårens aktiviteter.

I boken Move Sirdde Flytta får läsaren följa en hare vars mamma arbetar med stadsflytten. Den lilla haren vill dock inte flytta, trots att hålet från gruvan bara växer.

Boken fungerar som en dokumentation av projektet och utgår från tankar och känslor som delats av barnen som deltagit I Händelsernas Centrum. Move Sirdde Flytta delades under hösten 2024 ut till alla 4- och 5-åringar i Kiruna kommun, samt alla förskoleavdelningar.

Samtalen om stadsomvandlingen och andra förändringar i Kiruna har skett på samiska, svenska och engelska, vilket återspeglas i bokens översättningar. Den uppmärksamme kan också att hitta avbildningar av de två lekskulpturerna, Andan och Moving Objects, i boken.

Du kan läsa hela boken online här.

Läs mer om projektet I Händelsernas Centrum här.

Med stöd av

I Händelsernas Centrum genomförs med stöd av Europeiska Unionen, Jordbruksverket, Leader Tornedalen 2030, Kiruna kommun och LKAB.