LB°24 — Medverkande
Kollektivet Søstrene Suse består av Astrid Fadnes, Ingrid Fadnes, Eva Maria Fjellheim och Susanne Normann.
Kampen mot utvinning av naturresurser och extraktivismens konsekvenser har en lång historia och är både närvarande och synlig, inte minst i Sápmi med pågående gruvetableringar, dammbyggen och skogsavverkning. Søstrene Suse bjuder in till en ljudbio där vi får lyssna tillsammans och ta del av tre generationers erfarenheter av kampen för Sápmi.
Vi lyssnar här till Baajh vaeride årrodh!, det tredje avsnittet i radiodokumentären ”I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi – 100 år med Samisk rettighetskamp”. Elsa Laula Renberg var i början av 1900-talet en av de viktigaste i organiseringen av samernas rättigheter. I Baajh vaeride årrodh! möter vi tre generationer av samiska kvinnor som berättar om hur de på olika sätt kämpat för naturens rättigheter. Skildringarna inleds i Altakonflikten, en strid om vattenkraftsutbyggnad av Alta-Kautokeinoälvarna under 1970- och 80-talet och följs av berättelser om andra viktiga kamper som förts fram till vår tid.
I konceptet ljudbio tas det visuella elementet som förväntas på en biograf bort, och enbart ljudet har låtits vara kvar. Formatet som utgår från samlyssnande gör att vi inte blir ensamma i vår upplevelse och i det gemensamma finns också en början till förändring.
Kollektivet Søstrene Suse består av Astrid Fadnes, Ingrid Fadnes, Eva Maria Fjellheim och Susanne Normann. De har jobbat tillsammans i Sydamerika, Norge och Sápmi med projekt som kretsat kring extraktivism och feminism jämte urfolks självbestämmande och territoriella kamp.