LB°20 — Program
ARKIVAktivering av Jenny Nordmarks verk FOLKMAKT i Kiruna.
Under Luleåbiennalens öppningsevent, fredagen den 1 mars i Kiruna, bjuds medborgare in till att samlas och lyssna på tal av Jenny Nordmark och Karin Stöckel. Verket FOLKMAKT aktiveras fredagen den 1 mars klockan 13.00 – 14.30 på Stadshustorget i Kiruna.
Varmt välkommen!
Om FOLKMAKT
FOLKMAKT är ett nyproducerat verk skapat av konstnären Jenny Nordmark i samverkan med Luleåbiennalen 2024. FOLKMAKT består av 12 dörrar från Kirunas tidigare stadshus Igloo, prefabricerade byggställningselement, kontakthögtalare, inspelat tal genom impulssvar från den tidigare centralhallen i Igloo, och akrylfärg.
FOLKMAKT är en platsspecifik installation utformad för Kirunas nya stadshustorg och inkluderar 12 dörrar vilka har sparats från Kirunas tidigare stadshus som revs 2019 som en del av den pågående stadsomvandlingen. Kirunas tidigare stadshus Igloo – ett historiskt lokalt landmärke ritat av arkitekten Artur von Schmalensee – var ofta omnämnt som “Kirunabornas vardagsrum” och stod som värd för olika publika händelser som den svenska gruvstrejken 1969–1970. Igloos dörrar har symbolisk betydelse i och med att de markerar tröskeln mellan maktens rum och den öppna stadshushallen, öppen för alla medborgare. På så sätt förkroppsligas arkitektens mål med denna byggnad: att skapa en demokratisk mötesplats där vem som helst har tillträde till makten.
Verket är installerat intill Kirunas nya stadshus Kristallen, ritat av Henning Larsen Arkitekter, som i en hyllning till den historiska byggnaden Igloo har inkluderat klocktornet och ytterdörrarnas originalhandtag i den nya arkitekturen. Dörrarna i verket FOLKMAKT har placerats intill klocktornet i en kvadratisk form som påminner om centralhallen i det gamla stadshuset och har stabiliserats med hjälp av prefabricerade element som vanligtvis återfinns på byggplatser. Under utställningsperioden målar Nordmark reproduktioner av ytterdörrar från hus runt om i Kiruna på ena sidan av dörrarna i verket.
Om Jenny Nordmark
Jenny Nordmark (f. 1980, Kalix, Sverige) bor och verkar i Stockholm. Genom konst, arkitektur och scenografi utforskar Nordmark lokala och globala miljö- och klimatfrågor, samt meningen och konsekvenserna av den mänskliga exploateringen av naturens resurser.
Händelsernas Centrum
Verket är en del av projektet Händelsernas Centrum som skapar konstupplevelser som bidrar med konkreta exempel på hur kultur och konst påverkar våra livsmiljöer, upplevelser av platser och vårt mående i pågående och nära förestående förändringar.
Med stöd av
Händelsernas Centrum medfinansieras av Europeiska unionen och genomförs med stöd av Jordbruksverket, Leader Tornedalen 2030, LKAB och Kiruna kommun.
I samarbete med Kiruna kommun