LB°18 Utställningar

ARKIV

Hertsön

Fadlabi, Sadaqah Jariyah – Till minne av Nils Amund Raknerud. Hertsön, Luleå, 2024. Foto: Alexander Morell

Fadlabis vindskydd får en ny funktion i området Hertsön på Luleås fastmark sommaren 2024.

Luleåbiennalen 2024 – På tröskeln till 1:1 närmar sig de omfattande förändringar som sker i Norrbottens byggda och naturliga miljöer genom konstnärliga och arkitektoniska perspektiv. Utöver att utforska de lokala frågorna undersöks också kopplingar till andra platser och samhällen i världen som delar liknande erfarenheter. Genom att belysa de alternativa och stärkande praktiker som växer ur sammanhang under pågående, drastisk förändring tar Luleåbiennalen 2024 plats både inne i utställningsrum och utomhus i det offentliga rummet. Dessa platser inkluderar Luleås isväg och området Hertsön. Båda platser förkroppsligar processer av transformation och övergång, och visar på kopplingarna mellan byggda, naturliga och sociala miljöer.

Under vintern 2023–2024 förvandlade Fadlabi Luleås isväg och dess vindskydd med starka färger, intrikata mönster och kalligrafi inspirerad av konstnärens sudanesiska rötter. Under våren, när isen smälte, flyttades de färgglada strukturerna och fick en ny funktion i området Hertsön på Luleås fastmark.

Förvandlingen av de befintliga strukturerna speglar sudanesiska former av samhällsvård, för både de levande och döda. I sudanesisk tradition utförs handlingar av välgörenhet till minne av de som omkommit, och detta tros gynna den dödes själ. Dessa handlingar kan inkludera förbättrandet av gemensamma infrastrukturer såsom vattenledningar, vägar eller solskydd. Ofta får dessa projekt namn efter den döde de uppförts till minne av, som ett sista erkännande.

Mitt under pågående konflikter i Sudan och på andra platser i världen vill Fadlabi ge en homage till de som gått bort, samtidigt som han ger nytt liv åt vindskydden i Luleå – en enkel infrastruktur med kulturell och funktionell betydelse för staden. På Hertsön omvadlas strukturerna för ett nytt syfte, där de markerar tröskeln mellan en allmän plats och en byggarbetsplats. Den färgstarka installationen ger nytt liv åt tidigare obrukade platser, och drar också uppmärksamhet till ett område i staden under pågående transformation.

Fadlabi dedikerar sitt verk till sin bortgångne mentor, den norske romanförfattaren Nils Amund Raknerud, men vidgar sin homage till alla de som söker skydd från vinden. Genom att kombinera personlig vördnad med samhällelig omsorg breddar Fadlabi konceptet av “skydd” bortom fysiska behov, och porträtterar det som en handling av kollektivt ansvar gentemot varandra och de som inte längre finns med oss.

Översättning av texterna i verket:

Kärleken är givmild
Till Nils Amund Rakneruds själ
Av kärlek till människorna, och för att skydda deras kroppar från vinden

I samarbete med Luleå kommun, KKV Luleå

  • När01 Juli – 30 Sep