LB°18 Konstnärer

ARKIV

Rosa Taikon

Halsband, 1970-tal, skapat tillsammans med Bernd Janusch. Fotograf Thomas Hämén.

Rosa Taikon var smyckeskonstnär med bas i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland.

I Luleåbiennalen visas tre smycken från olika tidpunkter i Rosa Taikons långa konstnärskap. I dessa tre smycken möter vi hennes nyfikenhet och djärva formgivning. Genom sina smycken förnyade hon inte bara den moderna smyckeskonsten utan också en romsk smidestradition, vilket gör henne unik inte bara i Sverige utan också internationellt.

Rosa Taikons var en skicklig hantverkare som med ett precist uttryck använde sig av tidskrävande och tålamodsprövande tekniker. Hon skapade sina smycken genom att ständigt utmana samma grundtekniker: filigran och granulering. Det är en ornamentik som funnits i hennes familjs smidestradition och som hon hade sett utövas av pappa Johan Taikon, som var en duktig silver- och guldsmed. I hennes smycken finns en säker formkänsla med en
förmåga att kombinera skilda referenser till en elegant och unik helhet. Rosa Taikon använde också sitt konstnärskap som en plattform i hennes outtröttliga kamp för romers rättigheter.

Rosa Taikon var smyckeskonstnär med bas i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland. Hennes smyckesskapande sträckte sig över dryga fem decennier. När hon dog 2017 var det som en av Sveriges viktigaste människorättskämpar och en stor del av hennes arkiv donerades till Hälsinglands museum som idag har en permanent utställning som speglar hennes konstnärliga och politiska gärning.